2011. augusztus 1., hétfő

Thesszaloniki piac

Görögország második legnagyobb városa Thesszaloniki, útba is esik hazafelé Platamonaszból, így kihagyhatatlan ez a kedvező fekvésű tengerparti város. Én a szerelmese vagyok. Piac, terek, parkok, tenger, sok kis bizánci templom, éttermek, kávézók sora és sok-sok üzlet ahol kedvünkre vásárolhatunk a legolcsóbb kínai portékától kezdve a luxus cikkekig mindent megtalálni. Mivel családdal voltam így most a ruhaüzleteket kihagytam:-( , de megnéztük a piacot és környékét:-) Itt néhány fotó is készült. A tenger felől sétáltunk be a hatalmas Arisztotelész térre innen nyílik a piac bejárata. Egy egyszerű íves fémbejárat.







Ezen a piacon minden van, de tényleg minden. 















Gyümölcs, zöldség, hal, hús, és sok-sok kacat. Ki is néztem egy gyönyörű függőágyat, de mivel nem engedtek az árból otthagytuk. Nem baj majd legközelebb!







 




 Lehetett venni aszalt gyümölcsöket és olyat is amit cukorszirupban tettek el. Ez nagy divat a görögöknél, így tartósítanak, fügét, zöld diót, meggyet, narancs héjat...ebből elég egy falat és az ember úgy eltelik az édességétől, hogy napokig nem kíván más édességet. A legtöbb süteményükre jellemző ez az édes, szirupos ízvilág.  Ha az ember Görögországban jár érdemes venni és hazavinni oregánót. Viszonylag olcsón lehet beszerezni . Hatalmas az olajbogyó választék, praktikus kimértet vásárolni és akkor az ember végigkóstolgathatja neki melyik a legfinomabb és abból bespájzolhat télire. Olivaolajból csak az extra-szüzet ajánlanám, mert ezt természetes eljárással hidegen sajtolják. 


Köszönhetően a sok friss alapanyagnak, sok jó étterem van a piac környékén. Mi is kiválasztottunk egyet egy csendesebb utcában és megpihentünk a szőlőlugas árnyékában. 







Itt a görögsalátát kapribogyóval készítették, de a legtöbb helyen olajbogyót tesznek rá. Összevágják az uborkát, paradicsomot, paprikát, hagymát és meglocsolják olivaolajjal, oregánót szórnak rá, és az eredetit olajbogyóval és fetával tálalják. Van egy egyszerűbb és olcsóbb változata amit uborkás paradicsomsalátának hívnak, ez ugyanaz, mint a görögsali csak feta és olajbogyó nélkül. Mi legtöbbször ilyen salátát is eszünk. Férjem imádja  kenyérrel kitörölgetni a fűszeres olajat az aljából. Megunhatatlan, legalábbis nekünk nem sikerült megunni! 

Kértünk garnélarákot is különleges szószban tálalták, mely paradicsomos -fetás volt. Tudom, hogy ez egy elsősorban nyers blog, de tény, hogy nem csak nyerset eszem így szerintem belefér ha mutatok erről is egy képet.

Jó volt Szalonikiben, de bizony délután kettőkor itt is bezárnak az üzletek, sziesztáznak a helyiek. Így mivel most szerencsémre még maradhattam néhány napot, kocsiba ültünk és visszamentünk Platamonaszba fürödni, és napozni, mert azért a melegben nincs is annál jobb, mint a parton a napernyő alatt relaxálni.

2 megjegyzés:

ezisén írta...

Nagyon irígyellek!!! Remélem ideér a jó idő.

Sütő Mónika írta...

Itt (Pápa) ma reggel csodás napos időre ébredtem:-) Ki is ülök sütkérezni! Szép napot Neked!:-)