2011. november 7., hétfő

Füvezek:)

Igen- igen, végre ezt is megélhettem:) Mától napjaim szerves részét képezi a fű, méghozzá az isteni búzafű. Vettem egy egyszerű, búzafűprést és reggelente a búzafűlé az első amit elfogyasztok. Van, hogy vízzel hígítom, vagy préselek egy kis almát is a búzafűléhez. Ti hogyan szeretitek, és mennyi a napi adagotok? Találtam egy jó kis boltot Győrben, ők hoznak a pesti bio piacról búzafüvet, ami hűtőben egy hétig simán eláll. Próbálkoztam az ültetéssel is, de azért ez így kényelmesebb lesz, szóval reggel búzafűlé, majd fél óra pihi a gyomornak, és küldök utána még egy kis zöldet, ekkor jön a zöld turmix. Ma is így indult a nap. Igazán jól jön így télre ez a plusz zöld, most kíváncsian figyelem magam és várom a változásokat... ja és egy hasznos tanács, ha préselsz a maradékot kend az arcodra, az a kis plusz vitamin a bőrnek se árt:) 

Mai zöld turmixomat kókusszal bolondítottam meg, nekem bejött.

Kókuszos zöld turmix:
1 alma
1 körte
1 banán
1 marék spenót vagy mángold
víz
1 evőkanál kókuszdara

Gyümölcsöket összeturmixoltam a spenóttal és a vízzel, majd pohárba öntöttem, és megszórtam kókusszal. Fincsi:)


Nagy László Zoltán


Ann Wigmore és Viktoras Kulvinskas akik megalapították a Hippocrates Egészség Klinikát 1963-ban és azóta több ezer embernek tanították meg az "Élő táplálék" életmódot.
"Isteni Mannának" nevezik ezt a csodálatos zöld levet, amely a legfontosabb alapköve ennek az életformának.
Több mint ötven-millió éve nőtték be Földünket a fűfélék, jelentős mértékben megváltoztatva az élővilágot. Azon állatok, elefánt, bölény, ló, stb., amelyek elsődleges tápláléknak tekintették ezt a gazdag klorofiltartalmú táplálékot, váltak a legerősebbekké, egész életükben megtartva kicsattanó egészségüket.
Az emberi emésztőrendszer nem képes nagy mennyiségű rostot megemészteni. Viszont a frissen préselt leveik, (klorofil koktél) kitűnő természetes tisztító, gyógyító regeneráló, tápláló és védő tulajdonságaival vált az utóbbi évtizedekben a figyelem középpontjába Amerikában és szerte a világban.

A gyógyító klorofil

Ha összehasonlítjuk a klorofil és a hemoglobin molekula szerkezetét, - amely a szervezetünk huszénhét-trillió sejtjének oxigén szállítója - akkor észre vesszük a hasonlóságot. A különbség, ahogy az ábrán látható, a klorofil magja magnéziumot, míg a hemoglobiné vasat tartalmaz. A klorofil szén-dioxidot vesz fel és oxigént ad le, miközben ATP-t termel, amely a biológiai folyamatok kémiai energiaforrása. A hemoglobin oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat és onnan a szén-dioxidot szállít a tüdőbe.
Természetesen nem javaslom, hogy mától csak zöld fű leveken és gyógynövényeken élj, hogy olyan erőssé és naggyá válj mint az elefánt. Viszont, ha a mindennapi étrendedbe beiktatod a friss zöld leveket, különösen a búzafűlevet, akkor csodálatos előnyöket és élettapasztalatokat szerezhetsz.

Lássuk a csodát!

A búzafűlé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafűlé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás.
Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.
Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.
Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy "tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.
(G. H. Erp-Thomas, A New Concept in Diet, Boston: Rising Sun Publication, 1978.)

Hogyan idd a füvedet?

Fogyasztása éhgyomorra javasolt! Fél órával előtte kevés nyers citromlé előkészíti az emésztő rendszert. Gyomorégés vagy fekély esetén inkább egy pohár kamillateával készítsd elő a "terepet".
A búzafűlét csak frissen préselve érdemes fogyasztani!
Első alkalommal, jól bevált gyakorlat szerint kis mennyiséget igyál. (1 vagy két evőkanál.) Ezt követően, érzéseidre figyelve, lassan kortyolgatva, nyállal jól elegyítve fogyassz annyit és addig, amíg valamiféle kényelmetlenséget érzel, de ne oly sokat, hogy már betegnek érezd magad. A tested állapotától függően a mennyiség 1 evőkanáltól max. 1,5 dl-ig változhat.
Tapasztalatok szerint a búzafűlé a legerősebb tisztító, nagyon magas enzimtartalma miatt azonnal reakcióba lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Gyakran levertség az első tünet. Az émelygő érzés azt jelzi, hogy a tisztulás beindult. A továbbiakban a rendszeres fogyasztása ajánlott. Lehetséges, hogy a méregtelenítési tüneteid erősödnek:
Étvágytalanság, émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak, hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság, stb. Ezek a jelei annak, hogy szervezeted tisztul a nem odavaló anyagoktól, amelyek 20-30-40 év alatt felhalmozódtak.
Búzafűlé ivás után legalább egy órán át ne vegyél magadhoz semmiféle szilárd ételt.
Amennyiben csökkenteni szeretnéd a kellemetlen érzetet, fél óra elteltével friss bio zöldséglé "sereghajtóként" működve segíthet a kezdeti kényelmetlenségeken. A kellemetlen érzeteket megszüntetni akaróknak inkább a friss bio gyümölcs, vagy annak leve ajánlott, mivel a zöldséglé is igen erős tisztító hatású lehet a kezdeti időszakban.

Búzafűlé mindenre!

Elsősegélyként:
  • vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.
  • Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.
  • Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.
  • Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson. Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszűntetni a duzzadt fogínygyulladást.
  • A finoman szűrt búzafűlé szembe csepegtetve nyugtatólag hat (pirosodás, égő viszkető, nyomás) tünetek esetén.
  • Nőgyógyászati problémák esetén (Pl.: gombásodás, terméketlenség, daganatok)1/2 dl búzafűlé hüvelyben tartva (gyertyaállás
  • Minden esetben, különösen bél-, emésztési-, méregtelenítési-, problémák esetén ajánlott: Béltisztítás (beöntés) után, végbélbe juttatni, naponta akár 2-3 alkalommal: 1-1,5 dl búzafűlét, amelyet legalább 20 percig javasolt bent tartani. Az évek során megfigyelt résztvevőknél a Hippocrates Egészség Klinikán arra a következtetésre jutottak, hogy ezzel a módszerrel gyorsan és hatékonyan visszaállítható a vastagbél elektrolit egyensúlya.

Növeszd a saját füvedet!

Nagyon egyszerűen termeszthető búzafű házilag!
Szükség van hozzá:
  • Jó minőségű csíraképes bio búza, (tönköly jobb)
  • Jó minőségű fekete föld, lehetőleg vegyszermentes, vagy erdei humusz (lehet tőzeggel kevert).
  • Műanyag vagy üveg vagy rozsdamentes lavór
  • Műanyag vagy üveg vagy rozsdamentes tálcák, (40x28cm vagy nagyobb)
  • Jó minőségű tisztított, vagy Pí, vagy desztillált, (nem hálózati!) víz
  • Öntöző kanna, spriccelő
  • Nagyobb konyharuha, rongy
  • Megfelelő hely (polc) hőmérséklet 15 - 20 oC első két nap sötét, utána napos.
  • Olló, vagy éles, recés kés az aratáshoz
A búzát 10 -12 órára (2 rész víz, 1 rész búza) beáztatjuk, majd lecsurgatás után nedves ronggyal letakarva 24 órán át csíráztatjuk.
Rászórjuk egyenletesen, egy rétegben a földel szintig feltöltött tálcára, majd enyhén meglocsoljuk. Egy üres tálcával letakarjuk 2 napig. Közben egyszer, ha száraz a föld kissé megöntözzük. Ezután a fedő tálcát eltávolítjuk és nem túl erős (szórt) nap-fény-re téve 6 - 10 nap után 10 - 20 cm-es magasság között ollóval, vagy éles, recés késsel aratható.
A learatott fű zacskóban 7 -14 napig tárolható a hűtőben.
A kipréselt levet magas fehérjetartalma miatt azonnal, 10-15 percen belül el kell fogyasztani. A tálcában maradt gyeptégla komposztnak használható. Újra termesztéshez új föld, új búza kívánatos.
 


Nincsenek megjegyzések: