2014. január 23., csütörtök

Bundás alma

Hirtelen ötlettől vezérelve, új édességet alkottam, bundás almát. Az alma mindennapjaink része, az egyik legegyszerűbben beszerezhető gyümölcs. Nagyon szeretem! Szinte mindíg megszórom fahéjjal, ami melegítő hatással van szervezetünkre, így télen különösen ajánlott! A recept igazán egyszerű és gyors, aszalóban készül, ha nincsen aszaló  sütőben is lehet szárítani 40 fok körül.  Érdemes nagy adagot készíteni, mert gyorsan fogy!:)



Bundás alma:

6 alma
4 -5 banán
20 datolya
kiskanál fahéj
fél citrom leve

Díszítés lehet dió, mák, kakaóbab mozsárban megtörve, esetleg mandula vagy mogyoró , kókuszreszelék, ami éppen van otthon.

Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházat majd kb. 0,5 cm vastagon felszeleteljük.

Turmixgépbe tesszük a banánokat a magozott datolyával fahéjjal és citromlével. Palacsintasűrűségű masszát kapunk. Ezt tálba öntjük, ebbe forgatjuk bele az almakarikákat. Aszaló tapadásmentes lapjára helyezzük, megszórjuk a díszítéssel, majd betesszük aszalódni. Kb 2 óra múlva leszedjük a tapadásmentes lapról és a rácsra helyezzük így aszaljuk egy éjszakát. Így annyira kiszárad, hogy hosszabb ideig is eltartható, de erre nem lesz semmi szükség, mert gyorsan fogy:) Ha nem szeretnénk tárolni kevesebb idő is elég az aszalásból. Ha már a bunda nem ragad, akkor elkészült a finomság. Nekem a mákos ízlett legjobban :)

2014. január 12., vasárnap

Mediterrán fűszerkeverék




Nyáron amit lehetett begyűjtöttem a kertből és megaszaltam, hogy legyen télen is mit enni. Elnézegetve a polcon sorakozó aszalványokat, kitaláltam, hogy mixelek egy fűszerkeveréket. Ez aztán ízesíthet leveseket, krékereket, önteteket... és ajándéknak se utolsó...
Persze az összetételt és a hozzávalók mennyiségét mindenki saját ízlése szerint tovább variálhatja.

Mediterrán fűszerkeverék:

sárgarépa
zöldség
hagyma
fokhagyma
zeller zöldje
paradicsom

Ezek szárított állapotban kerültek a turmixgépembe, és ott szinte porrá őröltem. Akinek nincs elég erős turmixgépe, kávédarálóban is megőrölheti. 

2014. január 8., szerda

Ananászos-tökös torta

Házibuliban voltunk még novemberben, oda vittem ezt a tortát, hozzátenném, hogy a házigazda nem szimpatizál a sütőtökkel, édességem mégis sikert aratott! Annyira, hogy még a receptet is elkérték:) Ez a süti egy régi tortám átdolgozása. Annyit változtattam a recepten, hogy a krémbe a sütőtök mellé most nem almát, hanem ananászt tettem.

Ananászos- tökös torta:

Alap:

80 gramm lenmag
100 gramm mák
1 evőkanál kókuszzsír
20 datolya
kiskanál fahéj
csipet só

Mákot és a lenmagot megőröljük kávédarálóban, vagy akinek profi turmixgépe van az abban is őrölheti. Beleöntjük a robotgépbe a kimagozott datolyát a megőrölt mákot és lenmagot a többi hozzávalóval és jól összedolgozzuk. A kapott masszát, kicsi csatos forma aljába nyomkodjuk.



Ananászos- tökös krém:

15 datolya
1 kisebb ananász
sütőtök kb. 1/3 annyi , mint az ananász
darabka gyömbér, vagy szárítottból is jó egy késhegynyi
1 evőkanál kókuszzsír ( elhagyható)
1 narancs reszelt héja
1 kiskanál fahéj
2-3 evőkanál útifű maghéj

Ha van profi turmixgépünk ami bírja a terhelést, akkor mindent beleönthetünk, és jól összedolgozzuk. Ha nincs akkor a robotgépünkbe jól összeaprítjuk a hozzávalókat, majd a csatos formába töltjük és elsimítjuk.
Tetejét kókusz chipsszel és mozsárban összetört kakaóbabbal szórtam meg. Közepére fügét és körömvirágot tettem. ( Minden ehető, még a virág is:)

Ha elég türelmesek vagyunk, érdemes a hűtőben pihentetni néhány órát, hogy szépen megdermedjen a kókuszzsír, és az útifű maghéj jól megzselésítse a krémet.




2014. január 5., vasárnap

Tegyünk és együnk minden nap az egészségünkért! :) Vad zöld turmix

BUÉK! :)
Január 5 van, és ha reggelente kimegyünk a kertbe, a természetbe még mindíg bőven lehet válogatni a zöldekből. Ezekből isteni zöld turmixot készíthetünk.

Íme a mai turmixom:

Vad zöld turmix:

vad menta
mángold
céklalevél
zellerlevél
tyúkhúr
cickafark
pitypang
papsajt
eperlevél
lándzsás útifű
lóhere
1alma
1 citrom
víz

Vízzel turmixoltam, majd mosózsákba öntöttem és jól kinyomkodtam a levét.

Imádom annyira finom és frissít, energetizál, lúgosít! :)